Kwaliteitscontrole verwerken boomsubstraat
Wendy Batenburg, Boomtechnisch adviseur/wetenschappelijk medewerker, Terra Nostra

Wendy Batenburg

Kwaliteitscontrole verwerken boomsubstraat

Boomsubstraat is al geruime tijd op de markt met de dubbele functionaliteit als wegfundering en doorwortelbaar volume. Het verwerken van boomsubstraat zoals bomenzand en boomgranulaat is niet recht toe recht aan, er worden eisen gesteld aan het materieel waarmee verdicht wordt, vochtgehalte, laagdikte etc. Er wordt meestal niet gecontroleerd of tijdens de aanleg van een groeiplaats aan deze eisen wordt voldaan. Hierdoor wordt vaak na een aantal jaren een teleurstellende groei opgemerkt en vastgesteld dat de kwaliteit van de groeiplaats onvoldoende is voor de boom. Gezien de hoge investering en tegenvallende resultaten is controle van de aanleg van de groeiplaats dus van cruciaal belang voor de levensduur van een boom.

De mate van verdichting van boomsubstraat is erg belangrijk voor de doorwortelbare ruimte van de groeiplaats. Vanwege de samenstelling kan er geen kwaliteitscontrole plaatsvinden op de verdichtingsgraad met behulp van een penetrometer of penetrograaf. Met de lichtgewicht valdeflectiemeter (LWD meter) kan, middels trillingen, de verdichtingsgraad in boomsubstraten worden gemeten. Uitleg van de toepasbaarheid van deze techniek is één van de onderdelen van deze cursus.

De cursus Kwaliteitscontrole verwerken boomsubstraat geeft beheerders praktisch inzicht voor kwaliteitscontrole tijdens aanleg van de groeiplaats en de mogelijkheden tot controle bij bestaande groeiplaatsen.

Aspecten die aan bod komen:

  • De ideale groeiplaats;
  • Soorten boomsubstraten en hun eigenschappen;
  • Groeiplaats inrichting met boomsubstraat;
  • Eisen voor het verwerken van boomsubstraat in een groeiplaats;
  • Controle tijdens het verwerken van boomsubstraat in een groeiplaats;
  • Controle van een bestaande groeiplaats met boomsubstraat;
  • Technische aspecten groeiplaatsonderzoek, LWD meter, poriënvolume, vochtgehalte;
  • Practicum: metingen tijdens en na aanleg groeiplaats met verschillende boomsubstraten;
  • Vragen van de deelnemers.

Na de cursus bent u in staat toezicht te houden tijdens de aanleg van een groeiplaats met boomsubstraat. U bent op de hoogte van de eisen bij het verwerken van boomsubstraat en de eigenschappen van de verschillende boomsubstraten. Dit geeft u handvatten voor een duurzaam beheer van bomen in een groeiplaatsinrichting met boomsubstraat.

Lesmateriaal:
Een studiemap
Duur:
1 dag, inclusief practicum
Datum:
23 mei 2019
Kosten:
€ 395,- p.p. exclusief BTW
Docent:
Wendy Batenburg, Boomtechnisch adviseur/wetenschappelijk medewerker, Terra Nostra

Wendy Batenburg, Boomtechnisch adviseur/wetenschappelijk medewerker, Terra Nostra

Wendy Batenburg